ABO Opleiding: efficiënter werken in ABO
11 oktober 2016
Eindejaarsverrichtingen
21 november 2016

Wekelijks horen wij klanten die het slachtoffer zijn geworden van een cryptolocker, graag waarschuwen jullie hiervoor.

Een cryptolocker is een virus dat valt onder de zogenoemde ransomware. Het virus vergrendelt al uw bestanden zodat deze niet meer toegankelijk zijn. Daarna krijgt u een boodschap dat men deze terug zal ontgrendelen tegen een betaling van 'losgeld'.
Helaas is het ontgrendelen van de bestanden zo goed als onmogelijk. Ook het betalen van het losgeld is geen goed idee. Je bent nooit zeker of men uw bestanden wel zal ontgrendelen of wat men met de gegevens van uw betaling zal doen.

Dit virus komt voornamelijk binnen via e-mail. De e-mails lijken ook steeds echter en zien er zeer betrouwbaar uit (bvb. scanning@uwbedrijfsnaam.be als afzender). Ook passeren de meeste, vlot de virusscanners. Het virus zit meestal verborgen in een bijlage. Dit kan .zip bestand zijn, maar ook een excel of word document die een script bevat dat start vanaf het moment je deze opent. Let dus zeer goed op van wie je de e-mail ontvangt en wat de bijlage is! Klik ook nooit op vreemde URL's!
Zorg ook dat personen binnen uw netwerk enkel toegang hebben tot datgene wat ze nodig hebben. Heeft iedereen in uw netwerk overal toegang toe, dan heeft het virus dit ook en kan het alle bestanden binnen uw netwerk vergrendelen

Hoe herkent u dit?

  • Uw programma's (zoals ABO) gaan niet meer open
  • De extensies van uw bestanden veranderen
  • ‘Iets’ installeert zichzelf zonder toestemming
  • Je achtergrond verandert
  • Er wordt verbinding gemaakt naar het internet zonder toestemming
  • Een trage computer

De enige oplossing is het terugplaatsen van een onbesmette back-up.
Indien u vermoedt dat u met een cryptolocker zit, schakel dan zo snel mogelijk de besmette PC uit voordat het virus zich verder kan verspreiden. En neem contact op met uw IT leverancier.
We kunnen het niet genoeg zeggen, back-ups, back-ups, back-ups. Neem elke dag een back-up van uw ABO dossier en zorg dat deze ook buitenshuis of in de cloud opgeslagen wordt. U kunt ABO een back-up laten nemen naar een USB stick of een FTP.

Support

Inloggen

Wachtwoord vergeten?